Swissnature

Saznajte više

KURKUMA: SAČUVAJTE VAŠA SEĆANJA

Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se interesuje za potencijalne zdravstvene učinke ove biljke i kurkuma longa, kao i njen glavni aktivni sastojak kurkumin, su ocenjeni kao mogući prirodni lekovi za zdravstvene probleme i stanja kao što su alergije, Alchajmerova bolest, opadanje kognitivnih funkcija, katarakta, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, bolesti disajnih organa pa i neke maligne bolesti.

Kurkumin sprečava ispuštanje histamina iz mastocita i kao takav je odlična podrška u borbi protiv ekcema, ublažava moguće tegobe kod ljudi koji boluju od asme (povećana količina histamina može da pojača upalu i izazove suženje glatkih mišića) i različitih alergija. Aiurvedski iscelitelji i drugi praktikanti tradicionalne medicine koristili su i svežu i izmrvljenu kurkumu radi tretiranja određenih kožnih oboljenja, uključujući akne i psoriazu. Veliki broj istraživanja su takođe zabeležila jake antiinflamatorne i antiartritične efekte kurkume. (Studija objavljena 2006. godine u žurnalu Artritis i reumatiza)

Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se interesuje za potencijalne zdravstvene učinke ove biljke i kurkuma longa, kao i njen glavni aktivni sastojak kurkumin, su ocenjeni kao mogući prirodni lekovi za zdravstvene probleme i stanja kao što su alergije, Alchajmerova bolest, opadanje kognitivnih funkcija, katarakta, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, bolesti disajnih organa pa i neke maligne bolesti.

Kurkumin sprečava ispuštanje histamina iz mastocita i kao takav je odlična podrška u borbi protiv ekcema, ublažava moguće tegobe kod ljudi koji boluju od asme (povećana količina histamina može da pojača upalu i izazove suženje glatkih mišića) i različitih alergija.

Aiurvedski iscelitelji i drugi praktikanti tradicionalne medicine koristili su i svežu i izmrvljenu kurkumu radi tretiranja određenih kožnih oboljenja, uključujući akne i psoriazu. Veliki broj istraživanja su takođe zabeležila jake antiinflamatorne i antiartritične efekte kurkume. (Studija objavljena 2006. godine u žurnalu Artritis i reumatiza)

Nekoliko kliničkih studija na životinjama pokazale su dodatna, pozitivna svojstva kurkume:

  • Studija objavljena u Analima Naučne akademije u Njujorku u junu 2004. godine ukazala je na to da konzumacija tetrahidrokurkumina, metabolita kurkumina, može produžiti život pacova za 12%, dok je druga studija ukazala da kurkuma može uvećati životni vek crva.
  • In vitro studije i studije na životinjama su dokazale da kurkumin poseduje širok spektar antikancerogenih aktivnosti. Na primer, kurkumin može identifikovati potencijalne kancerogene ćelije, a takođe može i indukovati samouništenje takvih štetnih ćelija. Sastojci kurkume takođe mogu sprečiti formiranje nitrosamina i produkciju aflatoksina, što su dva procesa koja se vezuju za povećani rizik obolevanja od nekoliko vrsti raka.
  • Studija sprovedena na životinjama i objavljena 2088. godine u Žurnalu kliničkog istraživanja je otkrila da kurkumin iz kurkume može sprečiti, a čak i umanjiti posledice srčane hipertrofije. Srčana hipertrofija je povetazana sa povećanim rizikom od visokog srčanog pritiska i srčanog udara.

Studija objavljena u Svetskom žurnalu gastrotehnologije 2005. godine je otkrila da 8 od 25 testiranih biljaka su mogle uništiti helikobakteriju pilori (H. Pylori) u epruvetama. To je patogena bakterija koja može izazvati peptični čir, pa čak i rak stomaka. Kurkuma je bila najuspešnija biljka u izvršavanju ovog zadatka.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Klinička gastrotehnologija i hepatologija 2006. godine utvrdilo je da je kurkumin vrlo efektivan u prevenciji ponovnog pojavljivanja ulceroznog kolitisa – inflamatorne bolesti debelog creva. Simptomi ove bolesti su slični kao kod mnogih drugih gastrointestinalnih poremećaja, na primer Kronove bolesti, i mogu se manifestovati kao bol u abdomenu, loša apsorpcija i gubitak telesne težine.

Katarakta je glavni uzrok slepila kod odraslih ljudi. Određene bolesti, kao što su dijabetes i hipertenzija, mogu ubrzati razvoj katarakte, dok određeni nutrijenti i fitohemikalije mogu potpomoći u prevenciji njenog razvoja. Studija objavljena u julu 2005. godine u žurnalu Molekularni vid, na primer, otkrila je da kurkumin može usporiti razvoj i sazrevanje katarakte kod pacova koji boluju od dijabetesa.

Alchajmerova dolest, koja se definiše kao opadanje kognitivnih sposobnosti i demencija, je šesti najčešći uzročnik smrti u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova bolest se ređe javlja u Indiji, gde se kurkuma svakodnevno konzumira u obliku karija. Ovaj podatak je naveo grupu naučnika iz Singapura da sprovedu studiju o povezanosti konzumacije karija i kognitivnih funkcija kod starijih Azijata. Njihova otkrića, objavljena u novembru 2006. godine u Američkom žurnalu epidemiologije ukazuju na to da su kognitivne funkcije odraslih ljudi koji su konzumirali više karija bolje od kognitivnih funkcija koji su konzumirali kari u manjoj količini.

Iako rezultati ove studije ne dokazuju da kurkuma koja se nalazi u kariju potpomaže u prevenciji opadanja kognitivnih sposobnosti kod starijih, druge studije ukazuju na to da kurkuma ima određene karakteristike koje potpomažu prevenciju razvitka Alchajmerove bolesti.

Stoga, kako biste sačuvali vaša sećanja, poboljšali memoriju i koncentraciju, i usporili razvijanje Alchajmerove bolesti, preporučujemo vam CurcumaWell. CurcumaWell je klinički ispitan prirodni preparat čiji aktivni sastojak kurkumin, svojim antioksidativnim i antiinflamatornim dejstvom, kao i lakim prolaskom kroz krvno-moždanu barijeru štiti mozak od peroksida i azot-oksida, koji na nervne ćelije deluju kao slobodni radikali. Jedinstvena NovaSol tenologija transformisala je kurkumin u njegovu naiskoristljiviju formu, koja se ogleda u brzoj apsorpciji i visokoj bioraspoloživosti u organizmu. Rezultat toga su višestruki povoljni efekti i efikasnost mnogo manjih doza.

Želite da sarađujemo?

Sigurni smo da imamo mnogo tema za razgovor. Uvek smo otvoreni za razgovor sa onima koji dele našu strast za zdravljem i dobrobiti ljudi, bilo da imaju formalno obrazovanje u oblasti prirodnih nauka i farmacije ili biznisa.

Ukoliko želite možete nas kontaktirali mailom ili putem kontakt podataka na našoj kontakt strani

Kontaktirajte nas

Učitavanje
Vaša poruka je poslata. Hvala