Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se interesuje za potencijalne zdravstvene učinke ove biljke i kurkuma longa, kao i njen glavni aktivni sastojak kurkumin, su ocenjeni kao mogući prirodni lekovi za zdravstvene probleme i stanja kao što su alergije, Alchajmerova bolest, opadanje kognitivnih funkcija, katarakta, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, bolesti disajnih organa pa i neke maligne bolesti.
Kurkumin sprečava ispuštanje histamina iz mastocita i kao takav je odlična podrška u borbi protiv ekcema, ublažava moguće tegobe kod ljudi koji boluju od asme (povećana količina histamina može da pojača upalu i izazove suženje glatkih mišića) i različitih alergija. Aiurvedski iscelitelji i drugi praktikanti tradicionalne medicine koristili su i svežu i izmrvljenu kurkumu radi tretiranja određenih kožnih oboljenja, uključujući akne i psoriazu. Veliki broj istraživanja su takođe zabeležila jake antiinflamatorne i antiartritične efekte kurkume. (Studija objavljena 2006. godine u žurnalu Artritis i reumatiza)
Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se interesuje za potencijalne zdravstvene učinke ove biljke i kurkuma longa, kao i njen glavni aktivni sastojak kurkumin, su ocenjeni kao mogući prirodni lekovi za zdravstvene probleme i stanja kao što su alergije, Alchajmerova bolest, opadanje kognitivnih funkcija, katarakta, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, bolesti disajnih organa pa i neke maligne bolesti.
Kurkumin sprečava ispuštanje histamina iz mastocita i kao takav je odlična podrška u borbi protiv ekcema, ublažava moguće tegobe kod ljudi koji boluju od asme (povećana količina histamina može da pojača upalu i izazove suženje glatkih mišića) i različitih alergija.
Aiurvedski iscelitelji i drugi praktikanti tradicionalne medicine koristili su i svežu i izmrvljenu kurkumu radi tretiranja određenih kožnih oboljenja, uključujući akne i psoriazu. Veliki broj istraživanja su takođe zabeležila jake antiinflamatorne i antiartritične efekte kurkume. (Studija objavljena 2006. godine u žurnalu Artritis i reumatiza)
Nekoliko kliničkih studija na životinjama pokazale su dodatna, pozitivna svojstva kurkume:
Studija objavljena u Svetskom žurnalu gastrotehnologije 2005. godine je otkrila da 8 od 25 testiranih biljaka su mogle uništiti helikobakteriju pilori (H. Pylori) u epruvetama. To je patogena bakterija koja može izazvati peptični čir, pa čak i rak stomaka. Kurkuma je bila najuspešnija biljka u izvršavanju ovog zadatka.
Istraživanje objavljeno u žurnalu Klinička gastrotehnologija i hepatologija 2006. godine utvrdilo je da je kurkumin vrlo efektivan u prevenciji ponovnog pojavljivanja ulceroznog kolitisa – inflamatorne bolesti debelog creva. Simptomi ove bolesti su slični kao kod mnogih drugih gastrointestinalnih poremećaja, na primer Kronove bolesti, i mogu se manifestovati kao bol u abdomenu, loša apsorpcija i gubitak telesne težine.
Katarakta je glavni uzrok slepila kod odraslih ljudi. Određene bolesti, kao što su dijabetes i hipertenzija, mogu ubrzati razvoj katarakte, dok određeni nutrijenti i fitohemikalije mogu potpomoći u prevenciji njenog razvoja. Studija objavljena u julu 2005. godine u žurnalu Molekularni vid, na primer, otkrila je da kurkumin može usporiti razvoj i sazrevanje katarakte kod pacova koji boluju od dijabetesa.
Alchajmerova dolest, koja se definiše kao opadanje kognitivnih sposobnosti i demencija, je šesti najčešći uzročnik smrti u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova bolest se ređe javlja u Indiji, gde se kurkuma svakodnevno konzumira u obliku karija. Ovaj podatak je naveo grupu naučnika iz Singapura da sprovedu studiju o povezanosti konzumacije karija i kognitivnih funkcija kod starijih Azijata. Njihova otkrića, objavljena u novembru 2006. godine u Američkom žurnalu epidemiologije ukazuju na to da su kognitivne funkcije odraslih ljudi koji su konzumirali više karija bolje od kognitivnih funkcija koji su konzumirali kari u manjoj količini.
Iako rezultati ove studije ne dokazuju da kurkuma koja se nalazi u kariju potpomaže u prevenciji opadanja kognitivnih sposobnosti kod starijih, druge studije ukazuju na to da kurkuma ima određene karakteristike koje potpomažu prevenciju razvitka Alchajmerove bolesti.
Stoga, kako biste sačuvali vaša sećanja, poboljšali memoriju i koncentraciju, i usporili razvijanje Alchajmerove bolesti, preporučujemo vam CurcumaWell. CurcumaWell je klinički ispitan prirodni preparat čiji aktivni sastojak kurkumin, svojim antioksidativnim i antiinflamatornim dejstvom, kao i lakim prolaskom kroz krvno-moždanu barijeru štiti mozak od peroksida i azot-oksida, koji na nervne ćelije deluju kao slobodni radikali. Jedinstvena NovaSol tenologija transformisala je kurkumin u njegovu naiskoristljiviju formu, koja se ogleda u brzoj apsorpciji i visokoj bioraspoloživosti u organizmu. Rezultat toga su višestruki povoljni efekti i efikasnost mnogo manjih doza.
Dijetetski suplementi sa SWISS NATURE Logom su testirani i odobreni u Švajcarskoj. Njihovi aktivni sastojci su istraženi i podržani brojnim istraživanjima i naučnim studijama.
Ekstrakt Portulaca oleracea utiče na metabolizam glukoze višestrukim mehanizmimaTania Perrinjaquet-Moccetti1, Charlotte Schellekens1, Marian Verbruggen11Frutarom Switzerland Ltd, Medical Sciences Pharma Division, Rütiwisstrasse 7, 8820 Wädenswil, Switzerland Uvod...
Uspešnost i sigurnost biljnog ekstrakta Portulaca oleracea kod osoba sa dijabetesom tip 2: dvostruko slepa klinička studija sa placebo kontrolnom grupomStudija švajcarske kompanije Frutarom (Frutarom Switzerland Ltd.) sprovedena 2004 godine Cilj Održavanje normalnog...
Pilot studija o načinu delovanja ekstrakta Portulaca oleracea na snižavanje nivoa šećera u krviStudija švajcarske kompanije Frutarom (Frutarom Switzerland Ltd.) sprovedena 2004 godine Cilj Portusana je bogata hranjivim materijama i često se koristi kao kulinarski...
Sigurni smo da imamo mnogo tema za razgovor. Uvek smo otvoreni za razgovor sa onima koji dele našu strast za zdravljem i dobrobiti ljudi, bilo da imaju formalno obrazovanje u oblasti prirodnih nauka i farmacije ili biznisa.
Ukoliko želite možete nas kontaktirali mailom ili putem kontakt podataka na našoj kontakt strani